Rugbrød med svedjerug og evt. lakrids

SAMSUNGFørste dag:
4 dl vand eller mørk øl, hvis du har lidt
1 portion surdej
(se under Surdej, hvordan du starter på en – ellers køb en portion i Meyers Deli eller hos en bager eller få en klat fra en ven)
240 g svedje rug mel
Evt. 2 dl hele nødder, hør, knækkede rug- eller speltkerner. De må gerne være kogte eller have stået i vand et døgn inden du bruger dem i brødet, så undgår du tandskader 🙂
Røres sammen og står tildækket med film til næste dag i stuetemperatur

Der skal være liv i dejen – skal gerne boble lidt, inden du går videre med trin 2 🙂

Anden dag
1 øl eller tilsvarende mængde vand
7 dl vand
2 store spsk salt
Evt. 4 spsk. lakrids malet til pulver i blenderen eller 2 spsk stødt fennikel (det er godt for maven)
2 store spsk. dansk honning
500 g speltmel, grahamsmel eller hvedemel
800 g svedje rugmel (alm. groft rugmel kan også bruges)

  •  Røres sammen til en lind dej.  Er den for fast tilsættes mere vand – er den for lind, kan tilsættes mere rugmel

Tag 2 – 3 dl dej fra og gem den som surdej i en lukket beholder i køleskabet til næste gang du skal bage rugbrød.

Smør dine bageforme med fedtstof og fordel dejen i formene. Flad dejen ud i formen med en paletkniv, så der ikke opstår huller. Prik dejen med en stegegaffel eller strikkepind helt ned til bunden af formen. Dæk dem til med film eller et fugtigt klde indtil de er hævet min. 1/4 op i formen

Du får 2 brød á ca 1500 gram af portionen. De kan være i 2 almindelige brødsforme eller i 4  små 1 liters forme

 Bager efter hævning i forvarmet  (konvektions) ovn 15o grader i 75 min.
Efter bagning tages brødene ud af formen og afkøler på bagerist. Pak evt. brødene ind i et fugtigt klæde og lad dem køle af i det fugtige stof. Det giver en dejlig skorpe 🙂

 TIP:
Svedjerug er fra Mølleriet Aurion – kan købes i specialbutikker eller urtekræmmere
Lakridsen – jeg bruger engelsk hård lakrids. Den er nem at kværne til pulver i blenderen


Brød og boller

4 responses to Rugbrød med svedjerug og evt. lakrids


  1. Ih, hvor lyder det spændende med lakrids i rugbrød. Hvor kraftigt smager det af lakrids? Passer brødet stadig til alm. pålæg?

    • Kære Camilla
      Det smager bare af mere — og det smager rigtig godt med ost og det går også fint med en dejlig okse-hvidløgsspegepølse på …
      Det er god medicin mod for lavt blodtryk 🙂

  2. Katrine Mia Lynøe

    Hej Søde Dikte
    Når du skriver at man skal bruge en portion surdej, hvor meget eller hvor lidt er det så? Mor og jeg er nemlig i gang med rugbrødsbagningen, men vi er jo ikke så habile bagere endnu.
    Knus fra Helene og Katrine – hils John.

    • Kære søde Katrine og Helene. I skal bruge hvad der svarer til ca 3 dl surdej. Den rører i med i dejen – inden den hældes i forme HUSK at tage tilsvarende mængde fra til næste bagning. God fornøjelse. Knus Dikte

Skriv et svar til Katrine Mia Lynøe Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *