Surdej

Det sker, at man glemmer at tage surdej fra ved rugbrødsbagningen – og kan du ikke lige få en klat hos en kollega eller er i nærheden af en butik, hvor du kan købe den, så er det muligt at starte op selv.

Kan købes i dagligvarebutikker
Kan købes i dagligvarebutikker

5 g gær
2 – 2½ dl vand
1 spsk honning
1 spsk salt
1 dl rugmel
1 dl grahamsmel eller groft hvedemel

 

  •  Udblød gæren i vandet og bland resten i til en tynd grød. Stilles lunt og tildækket med film (eller i en plastik-pose) på køkkenbordet i et døgn eller 2 – til den begynder at boble og give liv fra sig.
  • Når du kan se der er liv, rører du lidt mere vand (1 dl) og mel i – og lader den stå til den rører på sig igen.
  • Herfra kan du begynde at bruge den i en dej.
  • Hvis du rører en rugbrødsdej – så husk at gem en god klat dej, som nu er din surdej, til næste gang
  • Hvis du rører en hvedebrødsdej – så tag en bolle fra og rør den op med lidt vand og rugmel, til en tynd grød – og gem den i et glas med låg til næste bagning – så er det din surdej
  •  surdejGem surdejen i køleskabet, hvor den kan holde sig et par  måneder – husk at røre i den ind imellem, at tage det sureste øverste lag væk og føde den op med lidt mere mel og vand.
  • God fornøjelse 🙂

 


Brød og boller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *