3 dl vand
½ pk gær el tilsvarende tørgær eller 10 g og en klat surdej eller ½ pk af Tørsleffs surdejspulver
1 spsk salt (15 g)
2 store spsk. honning
125 g skårne rugkerner
245 g frø f.eks. et mix eller dele af hørfrø, solsikkefrø, sesamfrø og chiafrø
200 g groft rugmel
100 g grahamsmel
100 g tørret frugt (et mix af én eller flere slags af f.eks. tranebær,abrikos,figen eller dadl skåret i små tern)
50 g hakkede hasselnødder
100 g mørk chokolade – groft hakket
Evt. mere vand
1. dag:
Hæld lunkent vand i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt salt, rugkerner, frø, rugmel og grahamsmel og ælt dejen i 10 minutter – gerne i en røremaskine. Lad det stå køligt på køkkenbordet natten over
2. dag
Tilsæt tørfrugt, nødder og chokolade og ælt indtil dejen er samlet men stadig lind og formbar. Tilsæt evt lidt mere vand eller mel afhængigt af konsistensen.
Form 25 små boller eller stænger og læg på dem bagepapir. Små forme kan også smøres og anvendes. Lad dem hæve lunt en halv times tid inden de sættes i en forvarmet ovn. Bag brødene ved 180° i 20 – 25 minutter, vend de varme brød ud af formene, og bank på bunden af dem for at høre om de lyder hule og færdige. Lad brødene køle af på en bagerist, før brug.
OBS
Gode at fryse og nemme at tage med på cykelturen (eller løbeturen!) og madpakken